2023-05-03 07:50NEWS

Hårmyter: Vad är sant och vad är falskt?

Björn Axén_Repair_Campaign Images (5)

Vi har alla hört en eller annan myt om hår och hårvårdsprodukter som vi tror på och kanske till och med följer. Men vad är egentligen sant och vad är falskt? Våra experter har svarat på frågor om åtta vanliga myter för att reda ut vad som faktiskt stämmer.

Myt #1: Använd bara balsam i topparna, annars blir håret fett.
Detta är en myt. Balsam innehåller ofta återfuktande ingredienser som också är bra för hårbotten. Att använda balsam i hela håret, inklusive hårbotten, är alltså helt okej. Därför uppmuntrar vi på Björn Axén att du alltid använder balsam i hårbotten – precis som när du tvättar ansiktet och applicerar en ansiktskräm efteråt, så behöver din hårbotten också återfuktning! 

Myt #2: Sulfater är dåliga för håret.
Sulfater som SLES är en vanligt förekommande tensid i hårvårdsprodukter som hjälper till att effektivt rengöra både håret och hårbotten. Vanligen kombineras SLES med andra tensider för att skapa en förhöljd känsla och bilda mer skum i håret när du tvättar det. SLES är således inte dåligt och det är enbart en myt som många tyvärr går på.

Myt #3: Bara torrt hår och hårbotten behöver fukt.
Precis som med ansiktet behöver alla hudtyper återfuktning för att må bra, detta gäller även för de med fet hårbotten. Om du inte återfuktar din hårbotten kan oljeproduktionen rubbas, vilket kan leda till ökad oljeproduktion och dessutom till andra problem med skalpen.

Myt #4: Mjäll och torr hårbotten är samma sak.
Detta är också en myt. Mjäll orsakas inte av torr hårbotten och kan även förekomma hos personer med fet hårbotten. Det är oklart exakt vad som orsakar mjäll, men det kan till exempel bero på att skalpen reagerar på en jästsvamp som är naturligt förekommande på kroppen. 

För att avgöra om du har torr hårbotten eller besväras av mjäll ska du titta på flagorna. Flagor som syns vid problem med mjäll är oftast mindre än de som uppstår vid torr hårbotten.

Myt #5: Att tvätta håret ofta förstör det och du ska vänta så länge som möjligt mellan tvättarna.
Schampo är inte dåligt för håret och det går det alldeles utmärkt att tvätta håret varje dag, särskilt om du har fet hårbotten. Se däremot till att du använder bra produkter som både vårdar och återfuktar ditt hår.

Det är en skröna att håret blir tjockare och ser mer levande ut om du hoppar över tvättarna. Sanningen är att håret inte blir tjockare av det och att det istället är andra faktorer som till exempel produktrester som ger det intrycket.

Myt #6: Värmeverktyg förstör håret
Det råder ingen tvekan om att hög värme kan skada håret, men det betyder inte att du måste undvika värmeverktyg helt och hållet. Faktum är att dagens värmeverktyg är mycket bättre än de som fanns tillgängliga för några år sedan. De flesta moderna värmeverktygen har temperaturkontroller så att du kan anpassa värmen efter ditt hår. Men det är också väldigt viktigt att du använder bra värmeskydd varje gång som du stylar håret för att undvika att skada det.

Myt #7: Silikoner är dåliga för håret
Silikoner har fått ett dåligt rykte som ett svårtvättat ämne som lägger sig som en hinna kring hårstråna vilket hindrar dem från att andas. Men sanningen är att de silikoner som vi använder i hårvårdsprodukter är enkla att tvätta ur och hjälper faktiskt till att göra håret blankare, slätare och lättare att reda ut. Silikonerna fyller också en viktig sensorisk funktion i hårvårdsprodukterna, både när det kommer till användningen och effekten som de har på håret. 

Myt #8: Parabener är dåliga för håret
Parabener har också fått ett oförtjänt dåligt rykte under senare tid. Faktum är att det faktiskt inte finns någon bevisad koppling mellan dem och skador på håret. Parabener har varit en viktig ingrediens i många hårvårdsprodukter under flera års tid och är bevisligen säkra att använda.

För mer information och pressprover, vänligen kontakta:
Tiyoneh Jah, PR & Content Manager.
Email: Tiyoneh.jah@bjornaxen.se
Tel: + 46 72 158 85 58About Björn Axén

Björn Axén öppnade sin första salong 1963, sedan dess har varumärket vuxit till ett väletablerat företag med exklusiva frisörsalonger. Utöver frisörverksamheten erbjuder Björn Axén även professionella hårvårds- och stylingprodukter med fokus på människan, miljön och funktion. Produkter av högkvalitet framtagna i ett unikt och nära samspel med företagets frisörer.