2022-10-03 08:30NEWS

Knepen som lär dig att borsta håret på rätt sätt

Visste du om att det är möjligt att förbättra sin hårkvalitet med hjälp av rätt hårborste? Vi har naturliga oljor i hårbotten som ger håret naturlig lyster och en bra hårborste har förmågan att skonsamt transportera den oljan över hela håret, ända ut till topparna. Men hur väljer man egentligen rätt hårborste och hur borstar man håret på rätt sätt? Det reder vi ut!

Det är ingen myt att man får en friskare hårbotten genom att stimulera den med hjälp av en skonsam borste. När du borstar håret avlägsnas döda hudceller och stylingrester vilket ger varje nytt hårstrå en bättre start på sin livscykel. Men det många däremot gör fel, är att de borstar håret på fel sätt genom att börja mitt på huvudet och sedan borstar i nedåtgående riktning. Knepet är att istället jobba sig nerifrån och upp vilket hjälper dig att reda ut eventuella tovor som annars kan förvärras och som dessutom sliter på håret.

Håravfall är ett vanligt problem som många lider av och det kan bero på ett antal olika saker, bland annat stress och gener. Två andra vanliga anledningar varför så många tappar hår är eftersom de borstar håret med fel typ av hårborste och bostar dessutom håret när det fortfarande är blött. Hårstråna är mer elastiska när de är blöta vilket även gör dem svagare. Därför ska man helst undvika att borsta håret då eller i sådana fall använda en mjukare hårborste som är särskilt anpassat för det.   

 

Välj hårborste utifrån din hårtyp. Fintrådiga hår har en tendens att trassla sig och dessa småknutor måste hanteras varsamt för att inte slita på håret. Hårda spetsiga borststrån med piggar längst ut kan skada håret då det kan fastna i knutorna. Välj därför en skonsam borste utan piggar om du har tunt och känsligt hår.

 

 

Önskar du mer volym kan du även välja en borste anpassad för detta. Med en volymborste kan du skapa volym från hårbotten när du fönar håret torrt, men komplettera gärna med volymgivande stylingprodukter för att maximera resultatet.

Sist men inte minst är det viktigt att tänka på att rengöra hårborsten med jämna mellanrum. Gör du inte det så återförs smuts och stylingrester till håret varje gång du borstar det vilket kan leda till klåda, minskad volym och att i håret snabbare upplevs som fett igen.

 About Björn Axén

1963 öppnade Björn Axén sin första salong i Stockholm, sedan dess har varumärket vuxit till ett väletablerat företag med exklusiva frisörsalonger i både Stockholm och Göteborg. Utöver frisörverksamheten erbjuder Björn Axén även professionella hår- och stylingprodukter med fokus på människan, miljön och funktion. Produkter av högkvalitet framtagna i ett unikt och nära samspel mellan företagets frisörer och produktutveckling.