2022-11-09 09:00NEWS

Därför är det viktigt att använda hårinpackning under vintern

Johan Hellström. Foto:Tobias Regell. Johan Hellström. Foto:Tobias Regell.

 

När det blir kallare utomhus och vi samtidigt skruvar upp värmen inomhus blir luften torrare och fuktbalansen i håret rubbas. Därför upplever de flesta problem med torrt och statiskt hår under de kallare månaderna. När fuktnivån sjunker blir det extra viktigt att underhålla håret med vårdande inpackningar, men vad gör egentligen inpackningar och hur skiljer de sig åt från till exempel balsam? Det reder Johan Hellström, ägare och VD på Björn Axén, ut genom att svara på frågor om produkten och hur vi använder den på bästa sätt.  

 

Vad gör inpackningar och hur verkar produkten?
Jag tycker att inpackningar är magiska! Det finns många olika typer av inpackningar men det de har gemensam är att de vårdar och återfuktar håret. När man schamponerar håret så öppnar man upp hårstråets yttre fjällskikt och inpackningar verkar på så sätt att de hjälper hårstrået att långsamt stänga det igen. Den långsamma processen gör det möjligt för fukten i inpackningen att tränga sig djupare in, ända in till hårstråets kärna så att hårfibrerna där blir återfuktade och på så sätt håller sig starka.

 

Varför ska man använda inpackning i håret och vad händer om man inte gör det?  
När håret är skadat påverkas hårstrånas yttre skikt, en bra inpackning fungerar på så sätt att den reparerar detta genom att verka som ett slags spackel som hjälper till att stärka håret. Om man inte använder inpackning kan håret spricka och gå sönder vilket leder till att det är öppet, ända in till proteinkedjorna i hårstråets kärna. Låter man det bara vara utan att håret repareras och återfuktas torkar det ut vilket leder till att håret till slut går av. Därför är det viktigt att man kontinuerligt tar hand om ytskiktet och att man ser till att tillsätta fukt och näring, då håller sig håret perfekt.  

 

Vad är skillnaden mellan en inpackning och balsam/leave-in-produkter?
Inpackningar har en mer djupverkande effekt än vad till exempel balsam har eftersom den stänger ytskiktet långsammare vilket ger produkten tid att tränga sig djupare in. Balsam verkar mycket snabbare, det är därför man snabbt får ett silkeslent resultat när man använder produkten. Den snabba effekten gör så att ingredienserna inte hinner gå in på djupet och balsam verkar därmed framför allt på ytan för att ge håret en skön känsla.

Jag tycker att leave-in produkter är jättebra eftersom de skyddar håret då det får verka länge. Det finns många olika typer av leave-in-produkter men vad många har gemensamt är att de både återfuktar och stärker håret. Använder man skyddande leave-in-produkter tillsammans med varma stylingverktyg får produkten dessutom en inpackningsliknande effekt eftersom den då tränger sig in på djupet. Därför tycker jag att man alltid ska inkludera en bra leave-in-produkt i sin hårvårdsrutin.

 

Hur använder man inpackning på bästa sätt och hur ska det appliceras?
Inpackning ska du använda direkt efter schamponering. Det bästa sättet att använda det är genom att finfördela produkten i hela håret, inklusive hårbotten. Sedan rekommenderar jag att man sätter upp håret i en knut och låter det sitta ett tag, gärna i värme. Värmen gör så att inpackningen blir mer effektiv så har man till exempel inpackningen i bastun får man bättre effekt. Du kan egentligen låta den sitta i hur länge som helst men som minst i 3–5 minuter skulle jag rekommendera.  

 

Hur ofta ska jag använda inpackning?
De flesta använder bara inpackning några gånger om året vilket är alldeles för sällan. Om man har ett normal slitet hår tycker jag att man ska använda produkten ungefär varannan vecka. Men om det är riktigt kallt ute kan man till och med använda det en gång i veckan. Personer med torrt och skadat hår bör däremot använda inpackning 1–2 gånger i veckan beroende på hur ofta man tvättar håret. Om man märker att det inte ger tillräckligt med effekt kan man i vissa fall till och med byta ut sitt balsam mot en inpackning och köra med den varje gång man tvättar håret.   

 

Hur vet jag vilken inpackning som jag ska välja?
Det beror helt på vad du har för behov. Mitt tips är att kolla på produkten för det står oftast vad den gör, om den till exempel reparerar, återfuktar, tar bort friss eller bevarar hårfärgen. Därefter får du ta ställning till vad som är viktigast för dig. Din inpackning ska vara en del av din hårvårdsrutin, därför ska du alltid utgå från dina behov och vilka andra hårvårdsprodukter som du använder. Har du till exempel torrt men färgat hår kan du använda färgbevarande schampo och balsam som du sedan kompletterar med en återfuktande inpackning. Man ska alltid titta på helheten och inte bara se på hur den enskilda produkten verkar, exakt på samma sätt som man gör med hudvårdsprodukter.

 

Vilken är din favorit inpackning?
Det är en svår fråga men jag skulle nog säga att min favorit är Deep Conditioning Repair Hair Mask.  Den är fantastisk eftersom den gör underverk för håret utan att tynga ner det och innehåller dessutom så många bra ingredienser som återfuktar, stärker och bygger upp håret på djupet. En produkt som passar alla, oavsett hårtyp.

 

 

 About Björn Axén

Björn Axén öppnade sin första salong 1963, sedan dess har varumärket vuxit till ett väletablerat företag med exklusiva frisörsalonger i både Stockholm och Göteborg. Utöver frisörverksamheten erbjuder Björn Axén även professionella hår- och stylingprodukter med fokus på människan, miljön och funktion. Produkter av högkvalitet framtagna i ett unikt och nära samspel med företagets frisörer.